Tweede kwart fataal voor BAL

Door Jeroen Welten

WEERT, 10 oktober 2017 – In het eerste kwart leek Basketball Academie Limburg op weg naar een stunt tegen New Heroes: 21-16. In het tweede kwart stelden de Bosschenaren aan de hand van Nick Oudendag orde op zaken. Via 5-25 liep New Heroes Den Bosch door naar een 63-81 overwinning.

Bij BAL zijn er nog steeds vijf geblesseerden, maar maakt de gisteren aangetrokken Jeroen van der List direct zijn debuut. Verder krijgen dit keer de talenten Tijme van Dijk, Kevin Verhallen en Sander Hollanders een kans in de hoofdmacht. Bij New Heroes ontbreekt Kees Akerboom zoals bekend door een handblessure. Point guard Anthony Marshall kan, na lang op het UWV wachten, eindelijk zijn opwachting maken.

De laatste wedstrijd tussen Weert (toen nog BSW) en Den Bosch was afgelopen april in Den Bosch en toen won Weert zeer verrassend maar wel verdiend. New Heroes zal zich deze blamage vandaag zeker willen besparen en heeft zich goed kunnen voorbereiden door de inside kennis van Jeroen van Vugt, afgelopen seizoen nog speler in Weert en nu assistent bij Silvano Poropat.

BAL start met dezelfde basisvijf als afgelopen zondag: Nino Gorissen, Sam van Dijk, Daan Rosenmuller, Wietze Nossek en Roel Aarts. New Heroes zet daar zoals verwacht Anthony Marshall, Keshun Sherrill, Mike Miklusak, Stefan Wessels en Nick Oudendag tegenover. Het begin is aarzelend van beide zijden. Er zijn al enige missers en turnovers genoteerd voordat Nick Oudendag de score opent voor Den Bosch. Roel Aarts zet daar een driepunter en een vrije worp tegenover. New Heroes komt nog tot 4-6 maar dan gaat de turbo erop bij Nino Gorissen. Via razendsnelle drives brengt hij BAL op 10-6 en neemt Poropat een time-out. Dat helpt even want de andere kleine man Sherill Keshun (eveneens 1.75m) brengt zijn ploeg terug tot 12-11. Weert weet onder andere door een heerlijke assist van de 17-jarige Roel van Overbeek op de eveneens 17-jarige Yarick Brussen aan de goede kant van de score te blijven en zo eindigt het kwart bij 21-16.

Bekijk de BAL scores in slowmotion

Twee minuten rust doen wonderen bij New Heroes die er snel en niet geheel onverwacht erop en erover gaan. Eerst neemt Kevin Bleeker het voortouw met een dunk, charge en driepunter met tussendoor een driepunter van Pim de Vries die de Boschenaren definitief op voorsprong zet. Daarna is het Nick Oudendag (24 punten, 11 rebounds) die niet te stoppen is voor Weert. Roel Aarts moet al snel met drie fouten naar de kant en Yarick Brussen doet moedig zijn best, maar is gewoon nog niet fysiek genoeg. Bij BAL lukt er ondertussen niks en rollen veel ballen van de ring of worden geblokt. Het kwart eindigt bij 26-41 (5-25).

De opening na de thee is nog wel voor Stefan Wessels met een harde dunk, maar BAL heeft het gat in de ring weer teruggevonden en doet op gepaste afstand weer mee met de scores. Het grootste verschil komt bij 38-60 op het bord door een machtige dunk van de verder niet overtuigende Amerikaan Carey Norville. Dan komt ook Jeroen van der List met twee vrije worpen voor het eerst op het scorebord. Het was allemaal nog wat onwennig voor hem en zijn nieuwe teamgenoten, maar nadat de ban eenmaal gebroken was volgde er ook nog een drietje van hem dit kwart. Mede daardoor snoepte Weert wat van de achterstand af  en eindigde het kwart bij 47-62 (21-21).

In het laatste kwart weet BAL net als afgelopen zondag weer terug te komen tot op elf punten. Het spel is niet altijd even goed, maar de vechtlust verdient bewondering. Grappig is het om te zien hoe het Nino Gorissen (1.75) eerst lukt om Nick Oudendag (2.10) omver te duwen en hem daarna te zien helpen met weer overeind komen. Bij 58-69 vlucht Silvano Poropat in een time-out. Daarna doen een bommetje van New Heroes en een erg gemakkelijk gefloten (in zeker drie eerdere situaties aan de andere kant was hij niet gegeven) onsportieve fout voor BAL de Weertenaren definitief de das om. Een benutte vrije worp en een driepunter brengen de stand weer op een geflatteerde 59-80. De laatste twee minuten mag Sander Hollanders (net 16 jaar) zijn debuut maken voor BAL en krijgt ook Stan van den Elzen aan Bossche kant nog speeltijd. De laatste score is tot grote vreugde van zijn U18-teamgenoten op de tribune voor Hollanders.

De jonge ploeg van coach Radenko Varagic heeft hard en moedig gestreden, maar moest zoals te verwachten viel, zijn meerdere erkennen in de kwaliteiten van New Heroes.

Start typing and press Enter to search